Laat je hart zingen

authentiek zijn, traumatherapie, amsterdam, diemen, lichaamsgerichte coaching, workshops, Amsterdam, bewustwording, persoonlijke ontwikkeling, persoonlike groei, verbinding met jezelf

Ontvouw jezelf en vertel jouw waarheid

Lang heb ik gezegd dat het goed met mij ging. Ik drukte mijn echte gevoelens weg. Ik was niet authentiek. Wat er in mij omging was iets anders dan wat ik de wereld liet zien. Mijn ware behoeftes en verlangens hielt ik verborgen, uit angst om niet goed genoeg te zijn. Ik had de behoefte om getroost te worden maar dat onderdrukte ik en deed alsof ik dat niet nodig had.

Kon ik maar laten zien wie ik ben.
Kon ik maar voelen wat ik echt voelde en dit aan de wereld laten zien zonder de angst om afgewezen te worden. Ik verlangde ernaar om mijn waarheid te kunnen vertellen, om authentiek te zijn. Ik was moe van het doen alsof. Het steeds maar omhoog houden van mijn maskers. Ik wilde weer kunnen luisteren naar de wijsheid van mijn lichaam. Ik wilde mijn essentie weten. Ik wilde weten hoe ik mijn hart kan laten zingen. Ik leerde mijzelf kennen en ont-dekte mijn innerlijk weten, mijn intuïtie.
Ik ontvouwde mijzelf stap voor stap.

Authentiek zijn

Authentiek zijn, is wie je ten diepste bent. Door pijn, overtuigingen en ideeën raken wij hier van weg. Wanneer jij jezelf weer leert kennen en bewuster wordt van wat er in jou speelt, kun je weer authentiek zijn. Iets wat authentiek is, is waar, echt en niet gekopieerd.

Als kind groeide ik op in een gezin met tradities en gedachtes over wat goed en niet goed was. Er waren ideeën over hoe het zou moeten en wat het beste zou zijn. Minder er werd rekening gehouden met mijn unieke behoeftes, unieke talenten en unieke gevoelens. Veelal denken wij dat kinderen een onbeschreven blad zijn en dat je als ouder en omgeving van het kind weet hoe het moet en dat het kind dat wel zal leren. Minder wordt er uitgegaan van de wijsheid van het kind. Het ontvouwen van zijn essentie, unieke gevoelens, behoeftes en kwaliteiten. Hoe mooi zou het zijn als ouders/verzorgers dit onvoorwaardelijk kunnen ondersteunen. Daar horen zeker ook grenzen bij want dan leert het kind zichzelf kennen. Wanneer een kind werkelijk gehoord en gezien wordt, ontstaat er de veiligheid om zijn hart te durven en kunnen laten zien.

Ik kon dat niet, mijn hart laten zien, ik vertrouwde het niet. Hoe ouder ik werd hoe dikker de muur eromheen werd. Hierdoor werd het lastig om de verbinding aan te gaan met een ander maar ook met mijzelf. Ik onderdrukte mijn gevoel om te zorgen dat ik de chaotisch situatie met onbegrijpelijke gevoelens kon overleven.

Zo hoort het…

Mijn ouders leerden mij welke dingen geaccepteerd waren. Wanneer ik daar aan voldeed was ik goed en veilig. Net zoals er dingen waren die niet geaccepteerd werden, als ik dat deed dan was ik slecht of niet veilig. Deze ideeën neem je als kind onbewust over. Als ouder kan het zijn dat je je niet bewust bent van de ideeën die je op je kind projecteert omdat het zo diep in jezelf geworteld zit.

Alles wat kwetsbaar was en misschien wel niet geaccepteerd werd moest verborgen worden voor de wereld om maar geaccepteerd te worden en veilig te zijn. Dat betekende dat mijn persoonlijkheid gebaseerd was op wat mij veilig hield en wat geaccepteerd werd. Niet op wie ik in essentie ben. De delen die mij kwetsbaar maakte of niet geaccepteerd werden had ik zo goed weg gestopt dat ik mij niet eens meer bewust was van dat ik ze had. Ik leerde hoe ik mij kon gedragen door te observeren wat succesvol was bij een ander en kopieerde dat gedrag. Het viel mij op dat veel mensen in gesprekken zinnen herhaalde. Ik ging dit ook doen om een gesprek gaande te houden.  

Als je jezelf onderdrukt en niet bewust bent van jezelf is het lastig om authentiek te kunnen zijn. Om authentiek te kunnen zijn is het belangrijk om bewust te worden van de incongruentie van je ‘innerlijke wereld’ en je ‘buiten wereld’. Er is dan verschil tussen wat er binnen gebeurd en wat je aan de buitenkant laat zien. Als je authentiek bent dan valt je innerlijke beleving samen met wat je aan de buitenwereld laat zien.

Laten we eerlijk zijn. Het zou mooi zijn als wij allemaal helemaal authentiek zouden kunnen zijn maar zo hebben wij de wereld nog niet ingericht. Zoveel eerlijkheid is nog lastig om mee om te gaan. Het zou niet handig zijn als je naar je werk gaat en tegen je baas zegt, ik vind het vreselijk om in je buurt te zijn. Belangrijker is om bewust te zijn van je eigen incongruentie en authenticiteit. Daarmee creëer je opties om te kiezen wanneer het wel of niet kan om echt te zijn en welk deel je daarvan met de wereld wilt delen.

Ontmoet je gevoel

Om dichter bij je authentieke zelf te komen is het belangrijk om af te durven gaan bij jezelf of bij anderen. Om je gevoel van schaamte en ongemakkelijkheid te leren dragen en accepteren. Ik ging deze gevoelens steeds vaker aan. Ik vertelde mijzelf dat ik oké was ook als ik mij schaamde. Ik voelde wat voor sensaties onder schaamte zaten en waar in mijn lichaam ik die voelde. Ik werd bekender met het gevoel en durfde het steeds meer toe te laten. Dit creëerde dat ik niet meer bang hoefde te zijn voor schaamte. Ik vertrouwde nu dat ik wel zou blijven staan en het zou overleven. Mijn zelfvertrouwen en veerkracht groeide.

Veel mensen vinden het lastig om te zijn met wat er is. Dit heeft ons als mensheid ook geholpen. Hierdoor evolueren wij en zitten wij niet meer in een grot bij een kampvuur. Helaas kan het ons ook in de weg zitten. Als wij iets niet willen accepteren, vechten wij er constant tegen. Dit kost veel energie. Wanneer je accepteert wat er is betekent dat niet perse dat je er oké mee bent. Je accepteert dat het je overkomt en dat je dit bijvoorbeeld vreselijk vindt. Daarbij accepteer en voel je de gevoelens die het bij je oproept. Deze gevoelens deel je met jezelf (en met anderen als dat veilig genoeg is) waardoor je ze erkent. Je valideert je gevoelens en de situatie.

Een mooie vraag om aan jezelf te stellen wanneer je je authentiek wilt uitdrukken en je in de verdediging schiet: wat is nu het tegenovergestelde van mijzelf verdedigen? Of wat is het dat ik probeer te verdedigen?

Dit is meestal je authentieke zelf, je kwetsbaarheden die onder je beschermpatronen zitten. Die kwetsbaarheden die creëren verbinding met jezelf en de ander. Voelen en erkennen wat je voelt is wat je nodig hebt om authentiek te kunnen zijn. Het is belangrijk om je gevoelens te leren kennen en te leren dragen. Je wordt er dan niet meer door omver geblazen. Je kunt de golf van het gevoel ‘surfen’ door erbij te blijven.

Gevoelens als kompas

Je gevoelens zijn als een kompas. Ze vertellen je op elk moment van de dag waar jij staat, hoe het met je is. Hoe meer je je in je gevoelens verdiept, hoe subtieler je deze gaat waarnemen. Zij vertellen je in welke richting het nodig is voor jou om te bewegen. Daarnaast is het belangrijk om bewust te worden van je gedachtes en overtuigingen. Zij kunnen in lijn zijn met jou essentie of juist jou essentie bedekken. Je kunt een overtuigingen veranderen als je er bewust van bent. Hoe subtieler je jezelf kunt waarnemen en hoe beter je jezelf leert kennen, hoe dichter je bij jouw authentieke zelf komt.

Waar begin je?

Leer jezelf observeren vanuit een helikopter-positie. Bijvoorbeeld door te mediteren. Hierdoor kan je zien wat er bij jou gebeurt in plaats van dat je verdwijnt in de emoties of gedachtes die in jou ontstaan. Als je dit gedurende de dag kan doen, leer jezelf zelf zien en kennen. Je gaat dan steeds beter zien wanneer je incongruent bent.

Probeer te vertragen en momenten op de dag te creëren wanneer je even stilstaat. Je innerlijke wijsheid, je intuïtie laat zich horen wanneer je gedachtes even stil zijn.

Hoe meer prikkels er om je heen zijn hoe lastiger het is om in contact met jezelf te zijn. Je wordt dan constant afgeleid. De aandacht gaat naar de prikkels die weer een reactie in je lichaam veroorzaken. Om die reactie steeds minder intens te hoeven ervaren sluiten je, je af van je gevoel. Op zich handig want anders zou je het erg moeilijk hebben met zoveel prikkels om je heen. Alleen voelt je dan ook niet meer wat je behoefte is of wanneer je een grens overgaat.

Door de prikkels en afleiding te verminderen kan je de stilte in jezelf vinden. Hoe meer je jezelf kan observeren hoe minder je je met je gedachtes of gevoelens hoeft te identificeren. Dit creëert mogelijkheden. Jij kan weer te regie voeren en in je eigen kracht gaan staan. Hoe meer je de weerstand naar wat is kan loslaten hoe vrijer je bent.

Kalyani coaching

Wil je hier ondersteuning bij? Wil je ook dichter bij je authentieke zelf komen? Meer rust in je leven? Weer naar je lichaam luisteren?

Neem dan gerust contact met mij op via info@kalyani.nu voor een gratis kennismakinggesprek van 30 minuten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.